Verschillende belangenorganisaties voor zzp'ers gaan vandaag in overleg met minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees en presenteren daarbij een eigen oplossing voor de zzp-problematiek. Kern van hun boodschap: beoordeel zzp'ers vanuit ondernemerschap.
De belangenbehartigers van zelfstandigen zonder personeel, maar ook van intermediairs en uitzendbureaus praten vanmiddag over hun pamflet met de minister.
Wijzigingen in de maak
Koolmees wil met de wet DBA, die begin dit jaar is ingegaan, duidelijkheid geven aan opdrachtgevers en -nemers over de vraag of iemand wel of niet een zzp'er is. Daarnaast wil hij met de wet een einde maken aan schijnzelfstandigheid en bedrijven dwingen meer mensen een vaste baan te geven.
Omdat de wet niet aan de verwachtingen voldoet, zijn een aantal wijzigingen in de maak. Naar verwachting gaan deze voorstellen in de zomer naar de Tweede Kamer.
Online vragenlijst
Zo wil Koolmees onder andere een minimumtarief van 16 euro per gewerkt uur invoeren voor zzp'ers. Wie meer dan 75 euro per uur verdient, moet een zelfstandigenverklaring opstellen met de opdrachtgever die de werkrelatie vaststelt.
Dat is een soort 'opt out' voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen. Zzp'ers zien zo af van deze premies. Daardoor hebben opdrachtgevers de zekerheid dat ze geen naheffingen krijgen.
Voor de groep die meer dan 16 euro, maar minder dan 75 euro per uur verdient, komt er waarschijnlijk een online vragenlijst. Die moet bepalen of en hoe een opdracht kan worden uitgevoerd als zelfstandige.
Ondernemerschap
De belangenclubs vinden dat in het wetsvoorstel van Koolmees te weinig van ondernemerschap wordt uitgegaan. "Wij zijn tegen schijnzelfstandigheid, maar willen ook dat wetgeving de echte zelfstandig ondernemer niet in de weg zit", schrijven ze.
"Tot nu toe is werknemerschap steeds het uitgangspunt bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Wij willen dat omkeren: beoordeel zzp’ers vanuit het ondernemerschap", schrijven de organisaties.
"Wij stellen voor om de arbeidsrelatie van de zelfstandig ondernemer te kwalificeren op basis van het toetsen van de bewuste keuze voor het ondernemerschap."
Hoe dit in de praktijk precies moet werken wordt niet direct duidelijk in het pamflet. Maar het lijkt erop dat de organisaties willen bereiken dat de zzp'er zelf kan bepalen of hij of zij zzp'er is of niet. In het huidige wet wordt die beoordeling overgelaten aan de opdrachtgever.
Alternatieven
Begin februari kondigde staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief aan dat de Belastingdienst dit jaar in een deel van de zorg en de bouw de schijnzelfstandigheid gaat aanpakken. Dat moet samen met brancheorganisaties en koepelverenigingen gebeuren.
De ondertekenaars van het pamflet roepen ook op om hiervan af te zien. De huidige wetgeving is hier naar hun idee te onduidelijk over.
De partijen die vanmiddag hun alternatieve plannen presenteren zijn onder andere ZZP Nederland, Bovib, uitzendorganisatie NBBU en Zelfstandigenbouw. Zij waren niet direct bereikbaar voor commentaar.